Πρόχειρες και απαράδεκτες συγχωνεύσεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Πρόχειρες και απαράδεκτες συγχωνεύσεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 10902/10.02.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Με ένα πρόχειρο και απαράδεκτο σχεδιασμό το αρμόδιο Υπουργείο προχωρά στην κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη. Οι θιασώτες της αναβαθμισμένης παιδείας, οι οποίοι έως χθες ευαγγελίζονταν την ανάπτυξη της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, σήμερα προχωρούν σε συγχώνευση 50 σχολείων στο νομό Θεσσαλονίκης. Χωρίς να έχουν προχωρήσει σε έναν ενδελεχή διάλογο και σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους γονέων, τους τοπικούς φορείς, σκοπεύουν να καταργήσουν μεγάλο αριθμό σχολείων, αδιαφορώντας για τη σημαντική συμβολή των σχολικών μονάδων στη ζωή των τοπικών κοινωνιών και συρρικνώνοντας τα σχολεία με καθαρά στυγνούς οικονομίστικους τρόπους.

Με τη δήθεν αιτιολογία της πολιτικής της μείωσης του κόστους, παρά το ότι δόθηκαν αγώνες για να κρατηθούν σχολεία στις τοπικές κοινωνίες, η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου προχωρά στην κατάργησή τους, μη υπολογίζοντας ότι αρκετά παιδιά σε αγροτικές και φτωχές περιοχές ενδέχεται να μη μπορέσουν να  συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Με μια «προκρούστεια» λογική το Υπουργείο συγχωνεύει το 2ο Γυμνάσιο Σοχού, που βρίσκεται στον Ασκό και έχει 24 μαθητές με το 1ο Γυμνάσιο Σοχού, το Γυμνάσιο Αρέθουσας με το Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου, το Γυμνάσιο Εγνατίας με το Γυμνάσιο Νέας Απολλωνίας, το Γυμνάσιο Καλλινδοίων με το Γυμνάσιο Λαγκαδικίων, το 2ο Γυμνάσιο Χαλάστρας με το 1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας, το 2ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας με το 1ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας, το Γυμνάσιο Βαθυλάκου με το 3ο Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου, το Γυμνάσιο Λαχανά στην Ξυλούπολη που αριθμεί 32 μαθητές με το Γυμνάσιο Ασσήρου, τις Λυκειακές τάξεις Αγίου Γεωργίου με το Γενικό Λύκειο της Ρεντίνας, το ΓΕΛ Καλλινδοίων στο Ζαγκλιβέρι με το ΓΕΛ Κορώνειας στα Λαγκαδίκια.

Από όλα τα παραπάνω, είναι φανερή η υποβάθμιση της παιδείας, την οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο η Κυβέρνηση. Το μόνο που θα καταφέρει με τον πρόχειρο σχεδιασμό της, είναι να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό μαθητών ανά σχολείο και να υποβαθμίσει τις συνθήκες διδασκαλίας.

Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να καταργήσει κάθε σκέψη συγχώνευσης σχολείων στο βωμό των επιταγών του ΔΝΤ και αντίθετα  να προχωρήσει στην αύξηση των κονδυλίων στην παιδεία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να εγκαταλείψει  οποιασδήποτε σκέψη, που αφορά συγχώνευση και κατάργηση σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη, να έρθει σε διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση του νομού και όλους τους συναρμόδιους φορείς (εκπαιδευτική κοινότητα, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και άλλους)  και να προβεί γενικότερα  στην αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης;

Απάντηση Υπουργείου